Wednesday, January 26, 2011

MULUT BUSUK!!

Mulut BUSUK!

Adeh. Bak kata pepatah terlajak perahu boleh diundur terlajak kata haaa tak boleh nak buat apa dah. Ya. Siapa suruh tak jaga mulut tu biar wangi sikit? Tak pasal pasal ada hati terluka darah meleleh-leleh. Cewahhh.



salam ye.
hmmmmmmmmmmm....panjang hmmmmm kali ni kan...hehehehe.....
korang pernah x mengalami perangai manusia2 di sekliling korang yang membuatkan korang hilang sabar....
kadang2 xfahamla kan mcm mana la diorang ni berfikir.....

sayakan..(mula ckp nak slow2 ni....hahahhahah...mcm la sy nak mengumpat dlm blog )
xdela.....kadang2 sy betul2 pelik tgk perangai manusia jenis ni.....hmmmm...

manusia yang jenis xtau nak jaga hati orang.....
manusia yang suka cakap besar....(walhal xdela besar mane pun)
manusia yang perasan dia sorang je bagus (walhal xdela bagus mane sgt pun)
manusia yang suka merendah2 kan orang lain (walhal mcm la dia tu tinggi sgt .....i mean perlula manusia mcm ni nak merendah2kan kemampuan insan lain)
manusia yang perasan dia dan keluarga dia bagus (walhal xdela bagus pun tp ayat perghhhhhh xigt)
manusia yang berlagak bagus la senang kate (hahhahahah)
manusia yang perasan dia sorang je cantik....
manusia yang g travel konon2 kat over the sea je (tp hakikat nye tunggu air asia diskaun je then hotel pun rupa2nye duduk ala2 bag packers gitu(kaki pun boley tertolak pintu toilet sbb kecik sgt hotelnye......waakakakak...sy xkisahpun..tp dia punye hidung tinggi wakakakakkakaka...mmg lawak siot....)
manusia yang cakap xsedar diri.......cakap mcm best je sedangkan diri sendri xpayah ckp la...tgk pun tau awk tu xmampu pong.....nsb baik la i ni xmulut laser jerk.....jenis jaga hati org......(tp i tulis dlm blog jerk...wakakka)

saya bukan ape.....tapi saya xtahan nak tergelak dan nak termuntah jugak kalo yg manusia jenis spesis ni buat ayat hidung tinggi tapi hakikatnye saya dan kawan2 tau dia jenis kedekut...saya memang xkisah pun kalo dia nak mengamalkan aktiviti kedekut nye bersama family si polan....akan tetapi kalo si hidung tinggi nak
merendah2kan orang ....aku rase nak muntah saat itu jugak.....hhahahhaha...
manusia yang xtau menjaga hati org lain.....senang cakap main mulut lepas je.......xpk panjang.....
(kalo semua mulut busuk peel mcm ni cuba uall s imagine.....mau sana sini bergado)
manusia yang xsedar diri...

contoh situasi 1
A kate kat B ...A (manusia xsedar diri)= kete kancil ko tu buruk la......B= (dalam hati - kurang2 aku ade kereta kancil sendri ....ko tu si A...kereta pun ko xde., xmampu....nak g mane2 siap menyewa kereta lg...wakakakka..tp sbb mulut B jenis xbusuk xdela nak cakap lepas balikkan..kalo B bls blk mau A menangis kuar darah kot)

contoh situasi 2
....A kate kat B.....
A (manusia xsedar diri jugak la) = eeee...xsukala naik kete kancil tu...xde radio...xde tinted.....
B     = (dlm hati B- alamak nak complaint kete org yg awak tu sedar ke awk tu langsung xde kereta pong???ade hati nak kate org nye kereta .....wink..wink...tu la kdg2 manusia ni harap mulut je terabur propa lebey....

B=(manusia yg ckp xreti nk lepas tp tolong ye kete kancil yg dia kate tu bkn kete aku pun kete aku tinted ade radio hehehe...tp just terpikir je)


contoh situasi 3

sebagai contoh ayat2 manusia yang paling pelik tapi benar di abad ini:-

-I MAKAN SUBWAY KAT LONDON JER.........KAT MALAYSIA XSESEDAP LONDON........(walhal makan kenny rodgers msia  pun berkira2 so kalo mkn kat london yg entah2 10 thn sekali je ko g msane ,so kat msia ko x mkn langsung jela...kate jela ko kedekut n xmampu sebenarnye...wakakaka)

-I BELI SELUAR KAT  ZARA DI LONDON JER.........(berape tahun sekali jela ko g beli kat ZARA LONDON, ZARA msia pun ko tunggu warehouse sales kot...wakakakaka)

SEBUT MINUMAN MILO JADI 'MAILO'  EVEN MAKAN GERAI TEPI LONGKANG  JER OKEY U ALLSSSS....'MAILO PLEASEEEE'...HAHAHHAHA

-I  PAKAI HANDBAG AIGNER, TOMMY (YANG OVER THE SEA JE LA YE) TAPI
KENA SHARE SATU FAMILY PUN KAN)

-I XSUKA LA CINCIN EMAS........FAMILY I PAKAI DIOMAND RING JER.......LEPAS TU KALO ADE KAWAN2 NYE WEDDING DIA LA KIPOCI PALING PENYIBUK NAK TGK CINCIN ORANG SIAP NAK PEGANG SIAP SURUH TANGGALKAN CINCIN WEDDING ORG TU LAGI....WAKAKAKAKKA....YELA SI HIDUNG TINGGI PAKAI CINCIN UP 5K OKEY (HAHAHAHHAHA.....ITUPUN BELI TIME SALE 80%.....so jadinye lepas 5K AFTER 80% DISCOUNT JD BAPE EK KAWAN2...HA PANDAI.....)

(saya bukan sengaja mengelakkan dia tapi sy xsangka ade jugak makhluk pelik mcm ni.....hahahhahaha.....penyibuk sungguh suka hatila masing2 nak berbelanja ikut kemampuan kan?kan?kan?


akan tetapi si polan di atas ade jugak buat lawak terlampau yg boley memuntahkan isi perut ku ini....wakakakaka...dalam keberlagakkanye itu ...hehehe...dia terlepas pandang perangai taik idung masin nye itu.....yelakan kate kaye sgt.....TAPI.......

for example ye...hahhahaha

situasi4
adela majlis yang perlu diadakan dan setiap seorg wajib bayar RM 20.00 untuk majlis itu....hmmmm...mmg agak mahal berbanding dengan menu yang disediakan ...xde la special sgt.....tetapi...si polan yang org ade2 ni da bising kate mahal la.....yg xtahan....siap bwk plastik & bekal untuk tapau .....dan time nak makan tu asyik nak pergi amik je makanan nak tapau........kalo tapau sikit xpe....yarabbi...byk betul dia tapau....time mkn tu pun siap dia ckp...xcukup lagi ni....ni baru mkn sepuluh hengget ni......kena mkn lebih dr rm20hengget....muahahhahah


kejadian di monorel station.....mahal giler air ni rm 2.00......buat dwet betul diorg ni....sy igt kan ape la sgt kan??tgk2 air 100 plus dlm botol kecik tu....hahhahah...mcm xpernah beli je...sy beli selame ni kalo kat 7E and shopping complex sume harga rm 2.50......ade tu kadang rm 2.80.....(xsesuai langsung dgn si hidung tinggi yang kaye raye...wakakkaka)

situasi 5
dan yang paling saya sakit hati sangat2 (fuhhhhhhh sabarrrrrr.....SABARRRRRRR.......)
si polan hidung tinggi ni boley ckp mak saya seorang yang penting kan diri sendiri sbb pergi umrah byk kali....mmgla mak sy pergi umrah bayk kali dan insyaAllah Februari depan pun akan berlepas ke sana bersama kakak sulung sy.........owhhh...berbalik kepada topik td......boley xsi polan ni cakap terang2 kat sy emak akak ni pentingkan diri sendri ...kita patut bagi peluang kepada org lain utk pergi kesana.....hellllooooo....mak aku pergi umrah bukan pergi haji.....FAMILY N MAK KO PERGI OVERSEA TU EVEN AMIK DISCOUNT PACKAGE  XPENTINGKAN  DIRI  KE  KALO KO BAIK SGT DWET KO N FAMILY KO SILA DERMA KE JALAN YG SEPATUTNYA......XPAYAH LA KO G OVER THE SEA.....HABIS KO IGT G UMRAH SEKALI DAN HAJI SEKALI DA CUKUP LA...MAK AKU PERGI SANA NAK BERIBADAT DAN MAK AKU XDE NIAT NAK PUSING KELILING DUNIA MCM MAK KO YG XMAMPU TU......DA REZKI MAK AKU KE SITU XPAYAH LA KO NAK AJAR MCM TU...KO CKP MMG MCM ANAK XBERAJARKAN......HELLLOOO....KALO MAK KO AJAR BETUL SGT YG KO AMIK DWET DLM PETTY CASH TU ELOK SGT LAKAN????HAHHAHAHHAHA.....

manusia spesis ko ni mmg pelik betul....walhal kedekut xigt.....baju pun korang boley share ramai2 1 family.....da kawin pun korang tinggal 1 family......itu kedekut haji bakhil namanye okey......
...KO XDE HAK PUN NAK SIBUK2 HAL AKU.....ADE AKU KISAH HAL KO.....YANG KO SAMPAI ADD SEMUA FAMILY AKU DLM FB APE KES BEB!!!aduuuhaiiiii...tetiba emosi plak...sorry korang...............

ajaran hari ini......xpayah la nak berlagak2 n hidung tinggi even kita ni mampu ......kita bersyukurla dgn ape yg kita ada dan rezki yang diberi olehNya.......orang lain mampu , family pun senang jugak xde plak nk mulut busuk mcm awk tu....

Assalamualaikum :)

4 comments:

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

angah tau sapa...haha

syuhada & yusry said...

hahahha...tau kan?hehhehe..
nasib la ade blog ley la jgk i merapu gaban dlm ni...

Yusry said...

hahahahahaha...luahan emosi dlm blog dgn 3 follower mmg berkobar2...tu msti menaip laju tak henggat coz xcited nyer pasal...take it as a lesson my dear...no need to say nothin...action speak louder than word...jgn marah aaa curik2 komen blog u nie...

syuhada & yusry said...

hahahhaha
baru nampak u nye post ni...
:-))))))
cepat jd follower i....