Thursday, December 16, 2010

Dr.XXXXX from XXXX

 antara comment patient yang sy dapat drpd blog2 .tp now my time very limited .nanti i update u all okeis my experience with this doctor.i just copy and paste.


first situation
 
1) Wahida
Thanks smua sudi kasi info...ank 1 st sy mmang ngn dr............tp br2 nie pnah jmpe dia,ada satu incident dimane kata2 dia bg sy agak rude,x spatutnyer dia layan patient mcm tue..sy x sure may b dia stress ker,or sbb byk patient...tp,dr situ sy rsa x happy nk jmpe dia lagi..mmang dia very good doctor,tp klau kite rsa x happy bla jmpe,and dia pn mcm x suka nk layan kite..so,sy rsa baik sy cba doc yg lain...lagi pn sy bkl stay kat saujana putra,may b x trlalu jauh kot dr umh sy...lg pn sy rsa happy bla dpt f/up ngn hospital berkonsepkan islam nie..dr habibah tue baik sgt..gaya dia dh mcm baya2 mak kite..cma bla kwn2 sblm nie pnah complain kata hospital pusrawi nie service x bagus,jd sy rsa keliru nk truskn ke x...

Rubee: sy skrg f/up kat hospital pusrawi kt jln tun razak tue..yg kwn sy cie psl service very bad tue dia kata pusrawi kt kota damansara...sy x pasti betul ke x kebenaran tue..sy rsa ikut org jgk kot...rubee ank fst ker?...
2) amyrly: sy pnah jgk ngn dr siti...sbb2 mcm tue sy x continue ngn dia dulu..
sy jmpe dr ..............tp skrg dia plk mcm x best...
second situation
patient: i nak check sbb every month i have period pain chronic,dan kadang2 perut sy bhgn bwh sakit.so,nak check maybe ade something yang xkena.
doctor: something yg xkena (sambil buat muka
kemudian dr.tu meneruskan tugasnye.patient pun diam sahaja.then.msk bilik consultation pulak.dr.tu explain la serba sedikit.tp i think just general sahaja then byk stage pulak tu.time explanition tu dia guna terms2 kedoctoran yg sy pun susah nak sebut sbb sy bkn dlm bahagian medical.tapi kalo tgk picture sy fahamla dan dgr penerangan nye dgn khusyuk bersama my husband. next;
patient:. ok.so itu jela ye doctor.
doctor: itu jela.u nak buat ape lagi kat sini (dengan muka mencebik)
patient tu tahan sabar je dan diam.just husband dia je ckp nak cover kepada doctor tu coz dia tau wife dia nak tahan sabar.then patient keluar dan menunggu arahan seterus nye untuk buat blood test utk mengesan samaada berlaku pendarahan kex(itu pun sy xtau terms dia tp kalo picture nye sy tau la k)
nurse di luar bilik dr:  so,nanti u wat blood test.esok u call untuk tau result ye.ok ke x.
patient: ok.tp blood test tu untuk tau ape ye.i xsurela.
nurse: doctor xexplain kat u ke?dia ade ckp x endo........(sy pun xpasti terms dia tu)
patient: ntahla.sy xsure la yg mane satu
next.nurse msk ke bilik then dia kate doctor panggil u n husband masuk bilik sekali lg.patient pun msk bersama husband dan dlm hati berkata habisla kena marah ni.kena bahan la ni.sbb sebelum tu da kena jelingan maut kan dgn doctor tu.
doctor: u blurr is it??( dengan pandangan mrh) dan muka nak marah.soalan u blurr is it buat kali kedua
patient: terdiam.then da geram sgt.im just asking u now.
doctor: i already explain to you.this one.this one.then bukak picture sambil mrh2 tunjuk guna pen.
patient;oooooooo...kalo tgk picture i tau la.tp i manela tau terms yg u gunakan .i bkn dr bdg medical...ape lg la sy membebel sampai dia terdiam dan sunyi je mase tu.time tu muka sy da tahan marah da...
doctor: okey .nevermind.(dia perasan sy da mrh gile kot or dia perasan salah dia or dia xnak memanjgkan issue itu lg)
kemudian hanye husband shj bercakap.dan sy cume diam da menahan marah di hati
- saya harapkan layanan yang mesra dan baik dari doctor2 disini sbb saya bukan pergi ke gov.hospital. saya pergi to private specialist yang semua org tau costnye mahal.
-untuk tujuan pap smear.blood test.imaging and scan.consultation fees all around rm 450.00.so, i deserve to get very good, softspoken  and polite doctor.
-for consultation fees around rm250,tp mcm tu layanan doctor tu kepada saya???very rude
- penerangan yg diterang kan mase mula2 msk bilik itu pun adela dlm 2-3 minit (dala byk stage)
- sy tau schedule dia sgt pack dan hari itu merupakan hr terakhir dia bertugas sbb dia akan bercuti panjang selama 2 minggu selepas itu (info drpd nurse)

to be continue!!!
 - so, sy rase sebagai patient mestila kita ade byk soalan yg nak ditanyekan kepada doktor ,lagi2 bila kita pergi rujuk kepada doktor pakar kan???sepatutnye lagi byk la kita nak tanye...last2 sy just tanye 1 soalan jela...itupun sbb da kena sound sy terus nekad xtanye kat dr.tu...huhuhuhu....husband sy yg cool pun boley naik hangin time tu......tp cover jerk...
-tp xdinafikan nurse2 situ baikla.....very friendly.....tp disebabkan doctor ni mcm ikut mood dia jerk....so,i terfikir2 la patut ke sy teruskan check up dgn dr. ni...yela...bila kita xhappy nak jumpa dr untuk teruskan rawatan??camne tu kan??dahla bayar consultants fee tinggi tp bila msk kat bilik kena sembur sape nak kan???
-nak je aku ni kenakan  balik dr...ni pic...solid brick...concrete brick...so after this stage..we go to pliling stage...bla..bla...foundation...then kalo dia xfaham n tanye 1 soalan je kat aku...aku sembur je kat dia ni ----DOCTOR!! U BLURR IS IT???U BLURR IS IT???....hahahhahah...ikutkan hati la time tu..tp sbb fikir long term je aku xbuatla perangai mcm tu...kalo ikutkan selalunye aku da sembur da doctor rude mcm ni....
-owhh..husband aku lg..siap dia kate..xpe kalo next time kite g lg jumpa dr ni....bila dia xplain penerangan dia yg maha laju dan menggunakan terms dia yg igt sume org fhm dan xnak menjawab soalan patient dia even 1 soalan pun....husband i kate...nanti kalo kita g lagi...bila dia explain..kita ckp xfhm je...pastu ckp..WE ALL BLUR LA DOCTOR!! U JE YG PANDAI!!

6 comments:

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

anagh dah post jugak kat blog angah ..nanti angah link komplen ko yg seterusnya jugak

KAIN / BLOUSE / KEBAYA said...

hahahhaha...good job!!

KAIN / BLOUSE / KEBAYA said...

alamak.xjumpa plak kat mane ko post kat blog ko.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

nanti ko dah habis buat angah link semua...

My Biz said...

salam dear...

finally ku jupe jugak blog ada ni...tapi nanti kak lin link yek...semua ni abg joe yang wat...kak lin tau buat bab bag tgn jek hahahahah...isttt kalau ikut citer ada ni...mmg rude lah that doctor....kat sini jgn haraplah doktor wat camtu...budi bahasa budaya kita huhuhuhu

Yusry said...

wasalam ulin....

hahahhaha....org pun br pandai wat blog ni tgk angah wat blog n ina cam best jerk...

hahahha..tu la psl doctor ni..tp nurse2 sjmc tu mmg baik sgt.....