Thursday, November 22, 2012

Listing2 Barang2 Baby Newborn

salam.
jom kite wat listing brg yang perlu n sediakan utk keperluan mama n baby dan kos2 nye okey.huhuhu.
list ni sy sediakan ikut rujukan blog2 n sesuka hati sy kot.:p

Barang2 baby  :-

1. baju baby - 20 helai  (i geramm xtahan ..tu yg beli xigt dunia) - rm 300 (estimate )
2.seluar baby - 15 helai (samela...xtahan tgk baju baby...tommey2)- 200
3. bedung baby-15 helai - rm 70
4.  barut baby- 7 helai - rm 30
5. booties n mittens- 10 helai -RM 50
6. topi baby- 2 helai - Rm 30
7. brg mandian baby set kecik- 2 set - RM 30
8. mandian baby head to toe (senang sume ley pakai rambut bdn) - 1 botol besar- RM 15
9. minyak yuyi - 1botol besar. RM10
10. vicks - 1botol. RM5
11. losyen baby for ruam  - 1 bottle - RM 13
12. nasal aspirator- (utk tim selsema) - 1 set -RM13
13. kepit kuku baby -1 set -RM 8
14.tempat baby mandi- 1set - RM 79.90
15. tilam kekabu baby - 1set - rm160
16. katil baby (playpen nany) - 1set -rm 150.
17. selimut baby - 4set -rm 70
18. car seat - tunggu pas pantang la ye baru best jalan2 tp hubby sibuk nak beli awal...ggrrr...
19. sroller - tunggu pas pantang gak sbb xsurvey brand mane yg ok .i cerewet gak ni..:p
20.Tunku baby - RM18 (untuk mengelakkan kembung tuam kat pusat hubby yg nk jgk...:p)
21: baby wipes - RM 40
22. Cotton ball _ RM5

Barang utk Menyusu

21. bottle susu NUK - RM 45
22. bottle susu (utk simpan stok susu breast feeding) - RM 35
23. puting susu NUK (2) - RM 20
24.bottle susu 2auns (kecik ) 3 pieces - RM 20
24. bra menyusu fabolus mum- 2pieces -RM 50 (beli time sales kalo x harga double)
25. Set Pump Susu brand Unimom manual - RM140 (beli brand ni sbb ade member pakai okey je fully breast feed) n da try mcm x bape sakit...lembut je...hihihi..hoverkan siap try??
26. tempat cuci bottle susu n gantung bottle susu - RM 30


okey...so far itu yg sy igt la barang2 yang da kitorang beli n prepare utk baby.
listing ni sy buat utk record sy n utk menyenangkan sape2 yg cari list utk newborn.
rase2 kalo totalkan da spend around RM 1500 kot utk keperluan baby....normal utk 1st baby kot...
sbb nanti utk 2nd baby maybe boley byk beli baju baru je n mandian kot....hihihi....
nanti sy update utk brg2 mama plak ye...
moga baby n mama sihat2 ye...doakan jgk ye korang


Breast Feeding 

sy mmg menanam azam utk bg fully breastfeed .utk bonding n kesihatan baby moga dpt khasiat yg secukupnye.tp bukan mudah utk bg fully bf ni especially awal2 minggu kelahiran nye...soalan2 cukup ke susu tu?n nak belajar susukan amik masa....nak kuar air susu pun mkn 4 hari...n support dr org sekeliling pun...kdg2 ade org2 tua yg mind nye bg je susu formula.....bile baby nangis...baby pun kena amik masa sama mcm mama....ini hasil yg sy dpt dr kelas antinatal...tp xpe...moga2 ade rezki susu untuk anak sy...
niat doa utk ade rezki susu utk anak.....tujuan bf ni bukan utk berjimat....
tp utk bonding antara baby n ibu....utk kesihatan baby....kalo xley direct bg....pam 3jam sekali n trough bottle pun xpe.....asalkan bg susu ibu...itu niat sy...moga Alllah mudahkan niat sy....

hubby pun sejak g kelas antinatal tu...siap ckp sy nak awk bg breastfeed tau.....utk khasiat baby...
hmmm....sehari tau g class antinatal...fuhh ...gigih..tp seronok jgk.....hubby pun layan je...tq ayg....
sbb byk melayan karenah ai n sabar dgn peel ai....n g class antenatal lg.. syukurla dapat husband yg sgt bersabar .............ummmuaahhh




5 comments:

Afzan WI said...

wahhh.. complete list yer..

Nia said...
This comment has been removed by the author.
Nia said...

Persediaan lengkap tu, harap semuanya berjalan lancar ya bakal ibu :)
Tentang breastfeed tu, ingat satu aje, selagi otak si ibu kata dia nak breastfeed dan selagi hati ibu nekad, insha'Allah ade rezeki untuk anak tu nanti :)
Boleh amal doa tambah susu ibu ni nanti
DOA TAMBAH SUSU IBU

Untuk bersalin amalkan doa nabi Yunus ya, insha'Allah

icE said...

boleh beli BF set SHaklee dengan saya, lowest price je saya jual

jemputlah ke blog saya!!
Mak in Progress

Adam said...

Breast feed memang baik.
Terbaik